Várjuk szeretettel

Borkóstolók

Ismerkedj meg borainkkal!

Borkóstolóinkon mesélek a borok világáról, borvidékünk sokszínűségéről, és a borkóstolás rejtelmeibe is beavatlak. Megismerheted egy borospince életét, hogy mi történik egy év leforgása alatt a szőlőben, majd a pincében.

Családi, kézműves borászatunkban egyszerre akár 8 főt is vendégül tudunk látni.

Igény esetén borkóstoltatást kitelepüléssel is vállalunk!

A borkóstolásról

A borok kóstolásának van egy általános rituáléja, amely abban segít, hogy a bor minden szépségét és részletét kiérezzük és kiélvezzük. Egy kis gyakorlással könnyen rutint szerezhetünk benne, és a segítségével a mindennapokban is nagyon sok új illatot és ízt fedezhetünk fel a borokban.

A bort töltsük ki a megfelelő, tulipánalakú pohárba. Mindig csak annyit töltsünk, hogy a bor a pohár legszélesebb részéig érjen.

Csodáljuk meg a bor színét. Emeljük a szemünk elé a poharat. Nézzük meg felülről a színárnyalatát, a színmélységét és a tisztaságát. Csillog? Más színű a szélén? Mennyire mozog olajosan? A jó bor legtöbbször tiszta és üde színárnyalatú. A szín és a színmélység sokkal inkább utal a szőlőfajtára és a készítési módra, mint a minőségre.

Ha megfigyeltük a tisztaságát, érdemes egy kicsit átforgatni a bort a poharunkban – de ne „centrifugázzuk” ki! Legyen olyan a mozdulat, mintha elegáns O betűket rajzolnánk a pohárral a levegőben. Ez azért hasznos, mert így jobban felszabadítjuk az aromákat és az illatokat a borból, és a tulipánforma segít koncentrálni azokat. Ezután szagoljunk bele a pohárba. Figyeljük meg, hogy inkább gyümölcsös vagy fűszeres jegyek vannak-e a borban? Mennyire tiszta az illat, van-e benne bármi zavaró vagy kellemetlen? Mennyire „meleg” az illat, inkább érett, lekváros gyümölcsök jutnak eszünkbe, vagy friss, üde illatok? A jó bornak az az egyik ismertetőjegye, hogy mindig kellemes az illata.

Most jön maga a kóstolás!

Érdemes egy nagyobb kortyot a szánkba venni, hogy mindenhová jusson belőle és az összes ízlelőbimbónk találkozzon a borral. Figyeljünk a bor harmóniájára. Harmónia alatt a savak, a gyümölcsösség, az alkohol, a testesség és a csersavak, tanninok arányát értjük. A bor harmóniája sokféleképpen létrejöhet. Ezeket hívjuk különféle stílusoknak, struktúráknak.

Ha már eleget elemezgettük az összetevőket, akkor a bort nyeljük le és figyeljük meg a lecsengését, az utóízét, azaz hogy milyen hosszan érezzük még a bor ízeit a szánkban. Egy jó bor lecsengése hosszú, és nagyon kellemes ízű. Nagyon fontos, hogy a borok kóstolgatása és fogyasztása során mindig tartsunk mértéket, és kortyoljunk mellé vizet is.

Forrás: www.bor.hu

Georgina Borház Harta
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.